Alicja Dębowska

Artysta-plastyk, architekt wnętrz, projektant, metaloplastyk, repuser, cyzeler.

Projektuje wnętrza, maluje obrazy, eksperymentuje ze sztuką, prowadzi warsztaty malarskie i metaloplastyczne.

Jej rozwój plastyczny trwa nieprzerwanie od wczesnych lat dzieciństwa. Od najmłodszych lat otoczona była pięknem, będącym wytworem ludzkiej ręki. Jej rodzice Wanda i Jan Dębowscy w latach 1979 – 2020 prowadzili pracownie brązowniczą i galerię sztuki Brąz-Art. Mama wrażliwa i uzdolniona oraz tata, Mistrz rzemiosła artystycznego natchnęli ją do rozwoju w obszarze sztuki. Jako dziecko w domu i w galerii często spotykała wyjątkowych artystów, malarzy, rzeźbiarzy, rękodzielników, a każda z tych osób pokazywała jej swoje unikalne, osobiste wejrzenie w estetykę. Dzięki tym inspirującym doświadczeniom i wyrazistym osobowościom kształtowała swoje artystyczne alter ego. Jej droga wiedzie przez poszukiwania, eksperymenty, ale i klasyczne formy twórcze. Dziś jako świadoma kobieta, szczęśliwa mama i ambitny przedsiębiorca, zderza i harmonizuje świat sztuki, ze światem dnia codziennego.

Jest absolwentką 6-letniej Ogólnokształcącej Szkoły Sztuk Pięknych im. T. Makowskiego w Łodzi o profilu Reklama Wizualna.

Licencjat na kierunku Architektura Wnętrz na Wydziale Wzornictwa i Architektury Wnętrz ukończyła na Akademii Sztuk Pięknych im. W. Strzemińskiego w Łodzi w 2015 roku.

Tytuł Magistra sztuki na kierunku Architektura wnętrz na Wydziale Architektury Wnętrz, Budownictwa i Sztuk Stosowanych otrzymała w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach.

Posiada duże doświadczenie w projektowaniu identyfikacji wizualnej firm, wnętrz oraz projektów indywidualnych.

Obecnie specjalizuje się w metaloplastyce kontynuując rzemieślnicze tradycje Artystycznej Pracowni Brązowniczej swojego taty, Mistrza Rzemiosła Artystycznego.

Prowadzi autorską pracownię artystyczną, w której łączy świat sztuk plastycznych i rzemiosła artystycznego.

Prowadzić warsztaty malarstwa intuicyjnego, które mają za zadanie pomóc uwolnić indywidualny potencjał twórczy jednostki. Warsztaty pobudzają kreatywność, rozwijają nieszablonowe myślenie i budują zaufanie do siebie. Pomagają ujawnić i wyrazić niezwerbalizowane pokłady uczuć, emocji i myśli.