Magdalena Korbuszewska

Artystka wizualna, wykładowczyni w Polsko Japońskiej Akademii Technik Komputerowych w Gdańsku. Absolwentka Edukacji Artystycznej w zakresie Sztuk Plastycznych ze specjalizacją Animacja Kultury oraz Krytyka Artystyczna na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Miłośniczka wikliny i naturalnych plecionek. W 2019 roku uzyskała tytuł czeladnika w zawodzie koszykarz plecionkarz, posiada uprawnienia instruktorskie MEN do samodzielnego prowadzenia pracowni rękodzieła. Aktywnie promuje rękodzieło i rzemiosło, jako członkini stowarzyszenia Polskich Plecionkarzy. Laureatka plenerów i konkursów wikliniarskich między innymi: I nagroda w 14 Międzynarodowym Plenerze Form z wikliny i Land Artu Żywioły, Łódź 2021; I nagroda w konkursie Ptaki z obrazów Chełmońskiego, Adamowizna, 2021; III nagroda w 13. Międzynarodowym Plenerze Form z wikliny i Land Artu. Tożsamość, Łódź 2019.

Animatorka o wieloletnim doświadczeniu: od liceum zaangażowana w działania kulturalne, w tym pracę z osobami zagrożonymi wykluczeniem. Zaufało jej wiele Trójmiejskich placówek kulturalnych, nawiązując współpracę, między innymi: Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia (wielkanocne warsztaty wikliniarskie dla dorosłych i seniorów 2019), Muzeum Archeologiczne w Gdańsku (pokazy wikliniarskie 2019, 2021), Gdańska Galeria Miejska (strefa animacji przy festiwalu Narracje #9, 2017; warsztaty wikliniarskie 2019, 2020 Dom 12 Rzemiosł), Muzeum Narodowe w Gdańsku (warsztaty dla seniorów „Światło i cienie” EtnoKiermasz 2019, pokaz plecionkarski, strefa animacji w trakcie Dnia Rzemiosł 2018), Instytut Kultury Miejskiej (Sieć Kultury, badania terenowe 2017).